Blog post

Kerstkaarten ontwerpen

29 oktober 2018Marcelina

Vandaag deelt Linda weer een leuke gastblog met ons. We kennen haar van de gastblog over ‘bullet journaling en recepten‘. Vandaag dus weer een creatieve blog. Ga er lekker voor zitten en lees mee hoe je zelf kerstkaarten kunt maken dit jaar:

Feestdagen

Het is inmiddels oktober en ik krijg al steeds meer zin in de feestdagen, vooral de kerstdagen. Wat Kerst betreft ben ik dol op de voorbereidingen daarvan, zo maak ik al jaren mijn kerstkaarten zelf. ‘Vroeger’ maakte ik de welbekende 3D-kaarten, toen nog met die dikke vierkante foamblokjes, ken je ze nog? Inmiddels is alles anders en ben ook ik met de tijd meegegaan. Ik ben al een tijd aan het handletteren geslagen en dat probeer ik steeds uit te breiden door het gebruik van verschillende materialen zodat de kaarten een echt kunstwerk worden. Nu is het zo dat ik om een of andere reden altijd een hele grote lijst heb van mensen die ik een kerstkaart stuur, ergens gaat iets mis want vorig jaar zat ik op 54 kaarten. Ik bedoel, hoe krijg ik het voor elkaar? Iedereen roept dat de lijst met kerstkaarten om te sturen elk jaar korter wordt en die van mij lijkt alleen maar langer te worden.

Je snapt natuurlijk wel dat ik dus geen tijd heb om 54 uitgebreide kunstwerken te maken, maar ik wil wel heel graag mijn kaarten zelf maken. Vandaar dat ik dit jaar op tijd ben begonnen met het maken van mijn kerstkaarten. Dit jaar besloot ik om het simpel te houden en ik laat je graag zien hoe ook jij heel makkelijk je kerstkaarten zelf kan maken zonder allerlei moeilijke toeren uit te halen. Voor de kaarten die ik je laat zien heb je betrekkelijk weinig nodig:

 • Kaarten met envelop (o.a verkrijgbaar bij Action)
 • Zwart papier
 • Wit papier
 • Dubbelzijdige tape/lijm
 • (Ecoline) Brushpennen of waterverf voor de achtergrond van sommige kaarten
 • Plastic mapje
 • Plantenspuit of klein sprayflesje
 • Placemat
 • Keukenpapier
 • (oud) dik boek
 • Zwarte fineliner
 • Witte gelpen voor de zwarte kaarten
 • Rode metallic twinmarker voor sommige zwarte kaarten
 • Gekleurde knoopjes
 • Simpele stiften, evt die van je kinderen

Zwart-witte kaarten

Het leek me leuk om dit jaar eens anders te doen dan anders door het simpel te houden en dus kwam ik uit bij zwarte-witte kaarten. Als basis pakte ik zwart papier waar ik met witte gelpen verschillende tekeningen en teksten op gemaakt heb. Deze kaarten kwam ik tegen op Pinterest en waren vrij simpel om na te maken. Je kunt ze ook gebruiken als richtlijn en er je eigen draai aan geven om ze zo nog persoonlijker te maken. Ik heb speciaal gezocht op typische kerstafbeeldingen zoals onder andere Rudolf het rendier, de kerstboom en de sneeuwpop. De neuzen van de rendieren maakte ik rood met een metallic twinmarker. Het zwarte papier plakte ik op witte kaarten voor extra contrast.

Kleurrijke kaarten

Toch wilde ik ook enkele kleurrijke kaarten maken omdat ik daar altijd vrolijk van word. Als basis pakte ik dit keer wit papier en voor de achtergrond maakte ik gebruik van verschillende kleuren ecoline. Als eerste teken ik wat met de gewenste kleur op een plastic insteekhoesje en dan spray ik er wat water op. Ik leg daar het witte papier met de goede kant naar beneden op en druk het een beetje aan zodat de ecoline zich kan verdelen. Als je tevreden bent leg je het tussen een (oud) dik boek te drogen zodat het niet krom trekt. Ikzelf heb het tussen een oude agenda van de postcodeloterij gelegd. De dag erna was het zeker droog en kon ik aan de tekeningen beginnen.Ik begin altijd met een lijntje te trekken als kader zodat ik de rand niet zo leeg vind. Daarna heb ik enkele rendieren getekend. Omdat het rendier centraal staat hoef je niet perse een uitgebreide tekst met lastige letters te tekenen maar volstaat zelfs een simpel lettertype. Ook heb ik wat kerststerren getekend met een tekst erin. Om het geheel af te maken heb ik over de rest van de kaart wat sterretjes getekend. Het witte papier heb ik op kaarten geplakt die pasten bij de achtergronden, nouja beter gezegd, ik heb de achtergronden aangepast aan de kaarten die ik had 😉

Simpele maar grappige kaarten

Ik zou ik niet zijn als ik ook niet een stel grappige kaarten zou maken en ik vond het dan ook leuk om gebruik te maken van knoopjes. Deze kun je kopen in verschillende kleuren bij o.a Action. Een zakje met 152 stuks kost daar geloof ik maar 0,89 en je hebt ze in verschillende kleuren. Wederom tekende ik eerst een kadertje en vervolgens heb ik uitgemeten waar ik de knoopjes wilde, in verschillende hoogten en kleuren voor een speels effect. Je legt de knoopjes eerst los op het papier en zodra je weet waar je ze wil teken je eerst de touwtjes met strikjes, daarna kun je de knoopjes op gaan plakken. Vanwege het leuke effect volstaat hier in principe een simpel lettertype maar dat is net wat je mooi vindt. En om nog een kaart te maken met materialen die je altijd in huis hebt heb ik een simpel rendier getekend met de stiften van onze tweeling. Het zal je niet verbazen dat ik weer een kader getekend heb, ik kan nu eenmaal niet zonder.

Vooruit nog twee kaarten om het af te leren

Hieronder laat ik nog twee kaarten zien die ik gewoon nog voor de lol gemaakt heb en omdat ook deze twee eigenlijk best simpel zijn om na te maken. Hopelijk heb je hiermee voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan voor de feestdagen. Ik ben erg benieuwd naar jouw kerstkaarten.

 

Wauw! Wat een super leuke ideetjes Linda. Wat ik het allerleukste vind, is dat het dus helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om kerstkaarten te maken. Wie gaat er dit jaar kerstkaarten versturen? Of misschien nu wel zelf maken en dan versturen? Laat het me weten!

Comments (2)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Mijn Youtube accounts

27 oktober 2018

Next Post

Gastblog: hotspots in Rotterdam

30 oktober 2018