Blog post

Afvallen? Hoe doe je dat dan?

30 augustus 2018Marcelina

Vandaag deel ik een artikel die ik deze week nog heb gemaakt. Ik kwam erachter dat er best veel vraag naar was. Niet gek, omdat mijn populairste artikel qua bezoekers op dit moment ‘gezonder eten‘ is. Ik heb er trouwens wel veel werk in zitten hoor. Ben er een paar uur mee bezig geweest om alles duidelijk proberen te maken. Ik ga jullie vandaag niet vertellen wat de beste manier is om af te vallen, die is er volgens mij ook niet, want ieder lichaam is anders. Ik ga jullie wel vertellen hoe ik ga proberen een aantal kilo’s te verliezen en ik deel tips. Afvallen is niet voor iedereen even gemakkelijk, dus het kan natuurlijk zijn dat mijn methode niet voor jou werkt. Lees maar mee:

Update

Voordat je verder leest, is het handig om te weten dat ik heel vaak een poging doe om af te vallen. De methode die ik hieronder ga beschrijven, werkte uiteindelijk niet voor mij. Toch laat ik dit artikel staan, omdat het voor jullie misschien wel kan helpen. Dus lees gerust verder, maar houd in je achterhoofd dat ik dus vaker een poging doe om op bijzondere wijze af te vallen ;).

afvallen

 

Makkelijke tips om een beetje gewicht te verliezen

 1. kook veel met ui en knoflook
 2. gebruik komijnzaad in je eten (niet lekker, maar door je roerbak proef je het bijv. al niet)
 3. drink 2 liter water per dag
 4. drink vlak voordat je gaat eten een vol glas water
 5. minder met cola, sinas en andere frisdranken
 6. minder met snacken

Persoonlijk verhaal

Klinkt zo makkelijk he? Was het maar zo makkelijk… Dan knalden bij iedereen die overtollige kilo’s eraf. Over overtollig gesproken, ik ga niet proberen om gewicht te verliezen, omdat ik zo dik ben. Ik vind mezelf ook eigenlijk absoluut niet dik. Ik heb geen overgewicht o.i.d. De reden dat ik ga proberen om wat kilo’s kwijt te raken, is omdat ik de pech heb met mijn lichaamsbouw. Ik leg het je uit:

Anorexia

Al mijn hele leven ben ik te dun geweest en dachten mensen dat ik anorexia had. Ik was broodmager, had dunne benen en dunne armen. Ik woonde aan een buitenweg en moest altijd flink fietsen voor ik bij school, werk, de winkels etc. aankwam. In het weekend was het dus al helemaal feest, want dan werkte ik, maar wilde ik ook naar vrienden toe. Mijn vrienden woonden eigenlijk altijd net aan de andere kant van mijn dorp. Ik bewoog dus best veel. Alles bleef in balans. Ik ging ontzettend veel snacken, maar er kwam geen gewicht aan. Veel mensen in mijn omgeving waren jaloers. Ik voelde me juist ongelukkig, omdat ik zo graag wat dikker wilde worden, maar het lukte gewoon niet.

Kilo’s aankomen

Vanaf september 2016 ging het opeens anders. Ik kwam kilo’s aan en ik weet precies hoe dat kwam. Zo werkte ik in de horeca en liep 3 dagen stage op een basisschool aan de andere kant van het dorp. Ik kocht mijn allereerste auto, omdat de afstanden steeds zo groot waren die ik moest fietsen. In de horeca werkte ik bij het kindergedeelte. Daar vermaakte ik de kinderen, regelde ik drinken voor ze en ik at vaak met ze. De kids aten altijd patat met frikandellen en kipnuggets. Dus ik at altijd met de kids mee. Dit was gewoon makkelijker, dan hoefde ik niet om pauze (was altijd gedoe om dat te regelen, zelden vervanging voor een half uurtje). Ik schreef trouwens wel een kwartier pauze op hoor. Zo eerlijk was ik dan nog wel ;). Anyway: ik at soms wel 3x in de week frituur met de kids en ik fietste bijna niet meer, omdat ik nu mijn auto had. Het ging niet snel met de kilo’s, maar voor de zomer van 2017 had ik er al 7 kilo bij. Ik woog trouwens altijd 59kg. Ik vond het niet erg, want ik zou de 70kg toch nooit halen dacht ik. En als ik 70kg weeg, ga ik meteen radicaal diëten zodat ik alles weer kwijtraak. Maar voor ik het wist, woog ik 70kg. Mocht je denken dat ik dus een monsterlijk aantal kilo’s erbij heb weten te sprokkelen, geen zorgen, momenteel weeg ik 72 kilo. Ik heb het vanaf toen in balans weten te houden (nu ongeveer drie kwart jaar), maar ik voel me niet echt gelukkiger.

Gewicht eerlijk verdeeld?

Ik heb altijd gedacht, dat als ik kilo’s erbij zou krijgen, mijn benen dan wat voller zouden worden. Nooit wetende, dat al het gewicht naar mijn buik en taille zou toegaan. Nou ja, niet letterlijk alles, ik ben overal wel steviger geworden, maar ik denk dat 70% toch wel naar mijn buik is gegaan. Die steekt dus een beetje uit, hebben meer mensen, is helemaal niet erg, maar het past niet bij mijn lichaam. Bijna alles is mooi in verhouding, maar mijn buik niet. Ik heb de bouw van mijn opa. Die had precies hetzelfde. Een buikje, maar de rest was mooi in verhouding. Niks aan te doen natuurlijk, maar ik ben er klaar mee.

Ik ga dus niet nu tips delen over afvallen, omdat ik zelf zoveel wil afvallen, want dat wil ik niet. Ik wil dat mijn lichaam weer in verhouding is en dat betekent dat ik vooral moet zorgen dat ik buikvet ga kwijtraken. Hoe ik dat ga doen? Dat leg ik je verderop uit. Ik start in ieder geval 1 september.

Manieren om af te vallen

Tja, hoe doe je dat dan dat afvallen? Je kunt allerlei boeken kopen. Ik kreeg laatst de tip om deze aan te schaffen. Die schijnt goed te werken. Ook volg ik op Instagram iemand die momenteel aan het dieten is via dit boek. Wat je verder kunt doen, is websites opzoeken gezondere gerechten te eten. Of foodies op instagram volgen voor tips. Je kunt de boeken van Smakelijck aanschaffen. Dat is vooral e-nummer vrij. Er zijn heel veel opties.

Afvallen begint bij jezelf

Maar wist jij… dat afvallen echt helemaal bij jezelf begint? Bij je eigen motivatie? Of jij bereid bent om er een levensstijl van te maken? Afvallen is niet zomaar iets wat je voor de grap kunt proberen. Als je het echt serieus wilt nemen, probeer er dan je levensstijl van te maken. Gaat dat in één keer? Misschien, maar meestal niet. Ik heb ook al meerdere pogingen gedaan. Mijn valkuil: het werd niet mijn levensstijl en ik had geen vaste doelen opgesteld.

 


Mijn nieuwe levensstijl

Hoeveel kilo’s?

Ik kan wel uren praten over maniertjes die ik toch niet ga inzetten, dus ik ga door met het vertellen van mijn plan. Wat ik ga doen om kilo’s kwijt te raken. Ik ga er geen geheim van maken dat ik een buikje heb, dat ik kilo’s kwijt wil en hoeveel ik weeg, want dat mogen jullie dus allemaal weten van mij. Op dit moment weeg ik 72kg en wil ik graag weer 62kg wegen. Dit gaat mij niet in één keer lukken misschien, maar het doel is dus om 10kg te verliezen. Nu denk je misschien: waarom zoveel? of: je bent toch helemaal niet dik? Nee, dat klopt, ik ben dus niet dik. Mocht je dat wel vinden, pech voor jou haha, want ik voel mezelf niet dik. Ik wil 10kg kwijtraken, om me weer zeker te voelen over mijn lichaam. Mijn benen zijn haast net zo dun gebleven en net wat ik al zei: bijna alles zit op mijn buik. Als ik 10kg kwijtraak, zul je dat niet veel aan mij zien. Anderhalf jaar terug, woog ik namelijk gewoon nog 60kg. Dat gewicht past prima bij mijn lengte!

Wanneer ben ik tevreden?

Als ik mijn doel van september heb behaald. Eigenlijk heb ik meerdere doelen, maar ik heb iets waar ik voor werk en dat ga ik dus delen met jullie. Mijn doel is dus niet om in september 10kg te verliezen, maar ik ben wel heel benieuwd hoeveel ik op mijn manier kan verliezen in september. Ik hou jullie op de hoogte hierover!

Beloningen

Voor mij is het belangrijk dat ik het ergens voor doe. Dus ik heb bedacht dat ik een beloning krijg, als ik mijn doelen behaal van september. Wat die beloning is, lees je verderop.

Radicaal: mijn manier

Mijn manier is radicaal. Ik zeg het alvast. Ik ga niks geleidelijk aan doen, ik wil er in één keer 100% voor gaan. Vanaf 1 september ga ik niet meer snacken als in: koekjes, taart, bowl, chips, nootjes, frituurhapjes etc. Gewoon helemaal niet meer. Ik heb wel een aantal regels voor mezelf opgesteld. Zo mag ik bijv. max. 1x per week frituur eten als in avondeten (liefst sla ik het over hoor) en ik mag gewoon 2 stuks fruit per dag. De andere regeltjes laat ik zo zien aan jullie. Ik kan het beste foto’s laten zien van mijn plan, want dan kan ik aan de hand van de foto’s vertellen hoe het nou zit en hoe ik het nou echt ga doen.

Schema

Oja, ik heb mijn schema in mijn bullet journal gemaakt. Na mijn maand september. En ja, het is niet erg netjes en keurig zoals ik mijn bullet journal wel probeer te houden, maar het gaat om het idee. Het is natuurlijk een test. Op het moment dat ik de foto maakte, had ik nog niet alles aangevuld hoor, want ik mag natuurlijk veel meer dingen wel en niet eten. Met uiteten bedoel ik vooral: mocht het zo uitkomen dat ik ergens ga eten met dirk, vrienden of familie, dat het dan best mag. Zolang ik daarna niet meer ga snacken. Met 2x jillz bedoelde ik meer: ik drink jillz 0.0% af en toe. Als ik dat neem, mag ik er maximaal 2 per week hebben en niet meer. Meestal drink ik dit in de zomer en die is zo goed als voorbij geloof ik, dus drink ik verder geen jillz meer.

Het systeem in het kort

September heeft 30 dagen. Elke dag heeft 3 dagdelen. Als ik een dagdeel niet heb gesnackt, mag ik een sticker plakken. Klinkt kinderachtig, want kids doen dit als ze bijv. niet meer in hun luier plassen, maar op de wc. Ik noem maar iets. Maar het werkt wel overzichtelijk voor mij. Stickers geven kleur en laten zien dat de vakjes opgevuld mogen worden. Die 30 dagen X die 3 dagdelen is dus in totaal 90 stickers die ik kan verdienen.

Ik ga proberen om er echt 90 te verdienen, maar mocht het even niet lukken, ben ik deze maand niet al te streng voor mezelf. Ik moet er 60 halen. Dus 2/3 van alle vakjes moeten gevuld worden voor mijn beloning.

Uitleg bij het schema

Zoals je ziet heb ik alle dertig dagen van september getekend hier. O M A staat natuurlijk voor ochtend – middag – avond. Mijn beloning van deze maand is dat ik voor €15 bij aliexpress mag bestellen. Nu denk je misschien: wat heb je daar dan te zoeken voor €15? Maar ik bestel er juist heel veel creatieve spulletjes voor mijn bullet journal en voor handlettering. Het is daar goedkoop en ze hebben de leukste dingetjes. Mocht ik bij Aliexpress niets zien, maak ik er €15 bij de Action van. Daar vermaak ik me ook wel met creatieve dingetjes kopen. Ik ga het aanpassen naar €10 waarschijnlijk, want dat is meer dan genoeg.

Beloning

Ik wist niet zo goed hoe hoog ik mijn beloning moest doen. Mocht het me echt makkelijk afgaan, kan ik die 60 stickers iets verhogen natuurlijk, maar ik ga er nu niet al vanuit dat het makkelijk wordt. Je moet weten dat ik veel snack. Koekjes en chips vooral. Om nog maar over mijn dropverslaving te zwijgen. Dus het gaat echt wel een uitdaging voor mij worden om alleen 3x per dag te eten, 2 stuks fruit per dag te krijgen en voor de rest alleen water drinken.

Mocht je water met prik lekker vinden, ik heb sinds kort deze verslaving van Jumbo. Ik zie mijn varianten er niet bijstaan, maar ik drink bruisend water van Jumbo met bloedsinaasappel, kers en citroen. Die versies vind ik het lekkerste.

Wat je ook nog moet weten, is dat ik vrijwel alleen maar water drink overdag. Heel soms een mini blikje sinas, maar eigenlijk vooral water. Probleem is; ik drink er veel te weinig van. Dus dat wordt mijn grootste uitdaging.

Ga ik mijn doelen behalen?

 1. Meer bewegen moet lukken, met Beer de puppy
 2. 5kg kwijt wordt lastig, want ik heb geen idee hoeveel kilo ik ga kwijtraken hierdoor
 3. Meer water drinken ga ik echt op letten en wil ik ook echt graag doen
 4. Streefgewicht halen is een doel voor langere termijn, voor als mijn idee werkt
 5. 60 stickers halen gaat mij lukken! Ik kan dat 🙂

Onzin

Misschien denk je nu wel: wat een onzinsysteem. Dat kan, want mijn manier werkt misschien niet voor jou. Dit is hoe ik het ga doen en ik leg het uit, om anderen te helpen die dit misschien wel een handige manier vinden. Je moet wel doorzettingsvermogen hebben voor mijn plan. Je moet er een levensstijl van maken. Ik denk zelf, dat als ik het 30 dagen volhoud, ik uiteindelijk het wel langer vol kan houden, omdat het dan in mijn systeem zit. Dan grijp ik niet langer naar chips of koek, maar drink ik lekker een glas water. Dat hoop ik tenminste haha.

Doet Dirk ook mee?

Mijn man (klinkt nog steeds gek om te zeggen) doet niet met mij mee, maar steunt mij wel. Hij is als dit online staat al bijna een week bezig met zijn eigen plan. Hij heeft een app (food – calories geloof ik) en daar telt hij zijn calorieën op. Die heb ik ook gehad. Lifesum had ik, maar ik was te lui om alles in te voeren en soms klopte er niets van. Dirk probeert het nu en het bevalt hem goed. Ik hoop dat hij het volhoudt. Van mij hoeft hij geen kilo’s kwijt trouwens hoor, dit wil hij zelf 😉

Wil je ook meedoen met mij? Zie hier wat tips:

 1. maak het visueel net als mij, dat werkt motiverender
 2. maak gebruik van een beloning, ook dat motiveert
 3. drink voor elke lunch een flink glas water, zo hoef je minder lunch
 4. drink door de dag heen steeds water en sla minder/geen frisdrank in
 5. wat in je voorraadkast ligt, daar krijg je vaak zin in. Woon je samen/op jezelf zorg dan dat je zo min mogelijk chips, koek, nootjes, snoep etc. in huis haalt
 6. vul je koelkast met fruit en groente, zonde als het bederft toch? Eet het liever op 🙂

Ik zeg niet dat alles werkt. Ik zeg ook niet dat mijn schema werkt, ik denk van wel, maar 100% zeker weten doe ik het niet. Maar als je het niet probeert, kom je het nooit te weten toch?

Levensstijl

Nu heb ik mijn levensstijl laten zien aan jullie die ingaat per september. Om eerlijk te zijn, bouw ik nu al af met snacken hoor. Ik oefen al een tijdje om een langere periode even niets te snacken. Heb je vragen, wil je meer weten of nog iets anders? Stuur me een berichtje. Dit kan ook via instagram, maar ook via een mailtje. Je bereikt me op dmontheroad17@gmail.com 🙂

Updates

Ik deel elke week/om de week op mijn blog een update van hoe het gaat. Wil je tussendoor weten hoe het gaat met mijn schema? Ik plaats in mijn instastories updates van de stickers en hoe het gaat. Je kunt me hier volgen op Instagram, zo blijf je op de hoogte.

 

 

Wat vinden jullie van mijn plan? Volg(de) je zelf een dieet? Laat het me weten 🙂

 

Nog even ter informatie: alles wat ik hier heb geschreven, heb ik ook echt zelf geschreven. Tips die ik van anderen ook heb gekregen, heb ik met jullie gedeeld, maar het zijn mijn woorden. Alle foto’s die ik inzet (inclusief quotes) heb ik zelf gemaakt! Kopiëren is strafbaar. Wil je iets van mij gebruiken of inzetten? Stuur me dan gewoon een berichtje!

Comments (5)

 • Melissa

  30 augustus 2018 at 10:05

  Zelf was ik voor mijn operatie begonnen met koolhydraat arm eten dat hielp erg met afvallen

 • nicole orriens

  30 augustus 2018 at 10:33

  Dat klinkt goed zeg. Ik ben onder de indruk van je grondige aanpak! Zelf eet ik gezond en ga elke dag hardlopen. En dat moet dan maar genoeg zijn vind ik.

 • Julie

  30 augustus 2018 at 11:20

  Wat een uitgebreid artikel! Ik denk wel dat veel mensen hier iets aan zullen hebben! ? Ik weeg misschien ietsjes te veel maar afvallen is momenteel geen prioriteit! ?

 • Felice Veenman

  30 augustus 2018 at 15:40

  wat een grondige aanpak! maar toch mis ik een tip waar ik zelf veel aan gehad heb : eet rustig !! sinds ik dat doe eet ik echt minder, zonder daar veel moeite voor te moeten doen.

 • Marcelina

  30 augustus 2018 at 15:52

  Goede toevoeging ☺️

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

5x de leukste hotspots Londen

29 augustus 2018

Next Post

Gastblog: IJsland

31 augustus 2018