Blog post

Blogmas 20: tips om te groeien op Instagram

28 december 2018Marcelina

Vandaag deel ik tips om te groeien op Instagram. Ik zeg er alvast wel bij: dit zijn tips die mij hebben geholpen, maar ook ik kan nog steeds dingen beter doen. Ik ben geen pro en ik heb zeker niet heel veel volgers. Sommige mensen zijn gewoon ontzettend knap en die hebben zo 4000 volgers. Ik blijf gewoon mijn best doen en ik wil Instagram als hobby houden en niet als werk. Al geef ik toe, dat er toch heel veel werk in zit hoor ;). Jullie snappen vast wel wat ik bedoel. Ik ben, als je kijkt naar andere accounts en bloggers, nog niet heel groot, maar ik heb genoeg dingen ervaren om te weten hoe je kunt groeien op Instagram.

Hoe het begon bij mij…

In maart 2018 had ik ongeveer 300 volgers op Instagram. Dat vond ik ontzettend veel en daar was ik echt trots op. Toen begon ik opeens te groeien en nu, december 2018, zit ik op ongeveer 950 volgers. Het schommelt continue haha. Dus je kunt wel zeggen dat mijn account flink is gegroeid. Wat ik wil met mijn Instagram account? Ik zou het leuk vinden als ik mensen kan inspireren en motiveren. Verder gebruik ik het als een soort foto dagboek en ik vind het leuk om een verhaal bij mijn foto’s te typen. Ik zet Instagram in als visitekaartje voor mijn blog, maar ik vind Instagram ook echt leuk om te doen.

Wat ik wel jammer vind, is dat niet iedereen in mijn omgeving het leuk vond dat ik ging bloggen. Eigenlijk moet ik me daar niets van aantrekken, maar ja, dat kan ik nou eenmaal niet. En eigenlijk was het dan gewoon omdat ze mij het niet gunden, dat vond ik het meest jammer. Toch ben ik gaan doorzetten, want ik vind het leuk om te doen, dus dan zet ik me ook in. Ik ben iemand die op een bepaalde manier ‘schijt kan hebben aan wat anderen denken’, maar tegelijkertijd ook steeds denkt aan de mening van anderen. Klinkt een beetje gek, maar dat is denk ik ook iets van mijn hooggevoeligheid.

Goed, ik zit alweer lekker te kletsen, terwijl ik nog niet eens mijn tips heb gedeeld. Ga er lekker klaar voor zitten en lees mee met mijn tips die mij geholpen hebben om te groeien. Ik verplicht je niet om dit ook te doen, het zijn maar tips 🙂

Tip 1. Blijf jezelf

Je kunt zoveel bikini foto’s plaatsen als je wilt, of zo gemaakt mogelijke foto’s plaatsen voor de likes, maar als jij het niet echt bent, haken je volgers vanzelf af. Iemand gaat jou volgen, vanwege je feed en/of je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid straal je uit via de stukjes tekst bij je foto, maar ook via je foto’s zelf. Je hoeft je niet anders voor te doen. Doe wat jij fijn en leuk vindt.

Tip 2. Gebruik hashtags

Je mag per foto 30 hashtags gebruiken. Als je wilt groeien, raad ik aan om ze ook alle 30 in te zetten. Gebruik wel hashtags die ook bij foto passen. Plaats jij een foto van het strand met als hashtags #coffee #wintervibes #snowisfalling, dan zit je natuurlijk helemaal mis. Relevantie is dus belangrijk.

Tip 3. Wees creatief

Nogmaals: blijf jezelf. Maar je kan jezelf ook uitdagen. Door bijvoorbeeld flatlays te maken, af en toe een selfie te plaatsen, te variëren met kleuren enz. Instagram is hartstikke leuk en je kan zo creatief zijn als je zelf wilt. Misschien kan je zelfs 6 foto’s plaatsen die er in je feed dan weer uitzien als 1 foto. Ik noem maar iets.

Tip 4: Kies een thema

Je kunt je foto’s met een vast filter bewerken. Je kunt voor licht of donker gaan. Je kunt voor zwart/wit/grijs gaan. Je kunt voor onwijs veel kleuren gaan. Kortom: er zijn heel veel thema’s te vinden en bedenken voor jouw feed. Dit is een tip die ik zelf nog moet toepassen. Ik doe maar gewoon een beetje wat. Kan dat ook een thema zijn? Ik stel mijn foto’s wel op elkaar af hoor, dat het goed past, maar verder plaats ik wat ik leuk vind en ik bewerk met verschillende filters. Zo ben ik nu weer into VSCO, maar ik denk dat ik ook wel een stuk of 20 foto’s met een vast filter van Snapseed heb geplaatst in september tot begin december. Wat voorbeeldjes (kan je op Pinterest vinden):

Tip 5: Reageer op anderen

Nee, nu bedoel ik niet je beste vriendin of iedereen uit je vriendengroep. Ik bedoel de mensen die je aan wilt trekken. In mijn geval, leg ik graag contact met andere bloggers, maar ook met iedereen die leuke content plaatst. Ik reageer waar ik op wil reageren. Natuurlijk plaats ik ook een reactie als iemand van mijn vrienden/familie net een baby heeft gekregen bijvoorbeeld. Maar zorg dat je ook contact legt met de mensen die in jouw niche zitten. Waardoor jij weer kan groeien, want daarvoor lees je mijn tips als het goed is. Je wilt graag groeien op Instagram.

Tip 6: Plaats inhoudelijke reacties

Kijk, aan ‘leuke foto’ heeft niemand wat. Het is wel lief bedoeld, maar het is niet inhoudelijk. Als jij een flatlay plaatst met lampjes, kerstkaarten, thee en een leuke mok erbij, dan valt daar best een reactie over te verzinnen. Ook over reisfoto’s en ook over kledingfoto’s. Overal valt wel iets over te typen. Waarom het zo belangrijk is? Instagram zit best wel ingewikkeld in elkaar. Reacties met minder dan 4 woorden worden eerder als spam gezien. Daarom wordt er zo vaak gesproken over ‘4+ woorden’. Ook is het handig om gezien te worden. Plaats jij steeds een leuke inhoudelijke reactie bij iemand, valt het degene vast op en leg je makkelijker contact.

Tip 7: Plaats regelmatig en constant

Wil je graag veel reisfoto’s plaatsen of bijv. succesvol worden met outfitposts? Zorg dan dat je wel regelmatig en constant je foto’s deelt. Iedere week is een oplossing, mits je het ook doet natuurlijk, maar nog beter is wat vaker in de week. Je wilt graag groeien en dus ook gezien worden toch? Ze zeggen dat je voor optimaal resultaat minstens 1x per dag moet plaatsen tot 3x per dag. Nou dat hou ik persoonlijk niet vol om bij te houden, want ik wil wel origineel zijn met content en ik wil er vaak een verhaaltje bij typen. Ik plaats dus zelf 3-5x per week. Momenteel met Blogmas hou ik 4x per week aan. Een prima aantal vind ik zelf, ook om vol te houden.

Dus wil je groeien? Zorg dan dat je met regelmaat upload en dit ook volhoudt om te doen, want anders verlies je alleen maar volgers en dat zou natuurlijk jammer zijn.

Tip 8: Reageer op de reacties die je krijgt

Nee, niet met een hartje, maar met een echte reactie. Reageer op je volgers, stel een vraag, bedank ze enz. Laat je volgers weten dat je de reacties leest en leg contact. Dat vinden je volgers fijn!

Tip 9: Plaats een ‘call to action’

Je wilt graag reacties, maar je weet niet zo goed hoe? Een ‘call to action’ is altijd handig. Zoals ‘bekijk de link in bio’ of ‘ga naar mijn profiel om…’ of ‘heb jij wel eens…?’. Om even wat voorbeeldjes te noemen. Zo spoor je je volgers aan om reacties te plaatsen.

groeien instagram

Tip 10: Zet duidelijke (scherpe) foto’s in

Niemand zit te wachten op vage, slecht zichtbare foto’s. Ik denk dat het voor zich spreekt. Nogmaals: deze tips zijn alleen voor mensen die willen groeien op Instagram. Plaats jij niet al te scherpe foto’s van je huisdier of bijv. je baby op Instagram, dan moet je dat helemaal zelf weten. Wil je meer volgers of meer gezien worden? Dan raad ik aan om goede foto’s te gebruiken.

Leestip: Hoe groei je in 2019 op Instagram?

Tip 11: Zet je account openbaar

De belangrijkste natuurlijk, want als je echt wilt groeien, dan moet je wel vindbaar zijn. Hoeveel hashtags je ook gebruikt, dat maakt niet uit. Je moet op openbaar staan om gezien te worden.

Tip 12: Doe NOOIT aan volg/ontvolg spelletjes

Veel grotere Instagrammers gaan je volgen, jij volgt ze terug (of niet) en ze ontvolgen je binnen een dag weer. Heel vervelend en bij mij scoor je daar echt geen punten mee. Ik krijg eerder een soort afkeer van je als je zoiets bij mij doet. Het is totaal niet netjes om te doen en echt populair word je er ook niet van als je dat bij meerdere mensen doet. Ook als je kleiner bent op Instagram: ga niet iemand volgen in de hoop dat ze terug volgen. Volg gewoon iemand omdat je degene leuk vindt om te volgen 🙂

Tip 13: Zet instagramstories in

Je wilt graag gezien worden? Mensen houden van persoonlijkheid en dat laat je zien in je stories. Weg opgemaakte flatlays en prachtige filters, maar gewoon de echte waarheid en achter de schermen foto’s en video’s is wat mensen aantrekt. Ik heb laatst besloten om minder stories te plaatsen. Op zich een goede beslissing, want soms plaatste ik onnodig veel stories, maar ik vind het ook leuk om een kijkje achter de schermen te geven. Nu plaats ik alleen dingen die ik ECHT heel graag wil laten zien. Waaronder natuurlijk de Balea kalender 😉

Tip 14: Je eigen instagramfotograaf is erg handig

De foto’s met de meeste likes, zijn de foto’s waar je zelf opstaat. Bekijk je ‘best nine’ maar eens. Heeft ook met iets persoonlijks te maken. Daar houden je volgers gewoon van. Maar onbeperkt selfies plaatsen is natuurlijk ook niks. Dus dan heb je een fotograaf nodig (met mobile telefoon of camera). Ik heb het geluk dat Dirk mij graag wil helpen, maar die kan alleen op zaterdag, omdat het nu al zo vroeg donker is en ik graag foto’s buiten maak. Soms zou ik het wel fijn vinden als ik iemand had om samen foto’s mee te maken. Die dan ook door de week kan haha. Dan heb ik weer een voorraadje en dat is heel gezellig 🙂

Dus het kan handig zijn als je iemand hebt die je kan helpen. Dit kan een geliefde zijn, een goede vriend(in) of een familielid. Ik noem maar wat. Je kunt ook zelf naar een stad gaan om daar aan random strangers te vragen natuurlijk of ze een foto van je maken. De meeste hebben dat lef niet (ik ook niet), dus dan maar iemand uit je eigen kring als slachtoffer aanwijzen 🙂

Tip 15: volg je volgers

Niet iedere volger natuurlijk, maar volg mensen die bij jou passen of waarvan je de feed leuk vindt. Ik volg bijvoorbeeld veel andere bloggers. Ter inspiratie, maar ook om connecties te maken. Focus jij je op reizen? Volg dan mensen die daarmee te maken hebben en die jou inspireren. Als jij niemand gaat volgen, volgt ook niemand jou.

Conclusie

Er zit dus nog best wat werk in als je echt graag wilt groeien met Instagram. Dit zijn mijn tips voor vandaag. Er zijn er veel meer te bedenken, maar dat komt een andere keer aan bod. Ik ga het hier nog wel vaker over hebben. Je hoeft niet naar mijn tips te luisteren en je kan het er ook best niet mee eens zijn, maar dit zijn mijn bevindingen nadat ik 3x zoveel volgers heb gekregen in een half jaar tijd. Ik vind mezelf dus best wel een betrouwbare bron haha 🙂 Volg je mij al op Instagram?

Dankzij welke tip ben jij gaan groeien op Instagram? Of: welke tip ga je toepassen?

 

Comments (10)

 • Thomas

  28 december 2018 at 11:37

  Leuk overzicht van diverse bruikbare tips, maar je linkt naar een afgeschermd profiel op Instagram ?

 • Marcelina

  28 december 2018 at 11:47

  Ik heb even gekeken, maar ik heb geen idee wat je bedoelt. Die links van Pinterest? Die zijn vooral om te bekijken vanaf m’n site en niet om op door te klikken 🙂

 • Irene

  29 december 2018 at 14:46

  Handige tips! Er zitten een paar tussen die ik nog niet toepas. Dus dank je!

 • orriens nicole

  29 december 2018 at 15:29

  Ik ben zelf niet zo goed met Instagram dus doe er niet zoveel mee. Maar het lijken me goede tips! Vooral die van de inhoudelijke comments. Dat geldt ook voor blogs vind ik.

 • Manon

  29 december 2018 at 15:55

  Goede tips altijd. Een eigen stijl ontwikkelen is altijd een uitdaging maar ook heel leuk vind ik ?

 • íngrid

  30 december 2018 at 09:26

  leuke tips! een aantal dingen doe ik al maar sommige zou ik ook of nog beter moeten doen. misschien een voornemen voor 2019 haha

 • Rory

  30 december 2018 at 11:11

  Je hebt nu 961 volgers ? Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Dank voor je leuke artikel en de tips. Eigenlijk ken ik ze allemaal al, maar het is fijn om het weer eens op papier (dwz, op de laptop) voor mij te zien. Tips die ik ter harte neem. Zo’n feed in dezelfde filters, het klinkt heel gelikt en dat ben ik dus niet. Ik vind het ook heel leuk om mijzelf niet alleen in stories, maar ook in mijn feed gewoon te laten zien zoals ik ben. Soms onopgemaakt, soms anders. Jezelf zijn = key. Vind ik.

 • Felice Veenman

  30 december 2018 at 11:40

  Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik wat wil met Instagramm…ik vind het een naar medium: alles voor het mooie plaatje…niet mijn ding. Bovendien is het onderdeel van Facebook en dat is in mijn ogen ook geen aanbeveling.
  Het moet ook mogelijk zijn via andere kanalen je site onder de aandacht te brengen

 • MC Kleuver

  30 december 2018 at 16:09

  Fijn dat je jouw tips met je deelt. Ik ga proberen om deze zo goed mogelijk op te volgen. Op Instagram wil ik best groeien.

 • Custodia Chineva

  30 december 2018 at 21:36

  Wat handige tips zeg, ik ga ze zeker toepassen, dank je wel voor het delen x

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Blogmas 19: Lekker honing review!

27 december 2018

Next Post

Blogmas 21: lessen en goede voornemens

31 december 2018