Blog post

Mediteren kun je leren

27 juli 2018Marcelina

Vandaag deelt Freshlymind een gastblog over mediteren, het juiste plekje en de juiste artikelen. Ik geef eerlijk toe: ik doe niet aan mediteren. Ik weet dat het wel rust zou moeten geven, maar toch heb ik het nooit geprobeerd. Dus voor mij is deze blog ook iets om van te leren en dat maakt het extra leuk! Lezen jullie mee met deze gastblog?

 

Je eigen meditatieplekje inrichten

Wanneer meditatie al een tijdje op je to-do-list staat, wanneer je pas kort mediteert of als je daarin al wat meer ervaren bent: graag geven wij je een aantal tips voor het inrichten van een prettige meditatieplek, de plek waar jij even uit de drukte van alledag kan stappen en een moment voor jezelf vindt.

We kijken hierbij naar:

  • De meditatieplek
  • Waar mediteer je comfortabel op?
  • Kleur gebruik
  • Lucht en licht
  • Geur
  • Muziek
  • Beelden, kaarsen, kaartensets en altaren
  • Offline tijdens meditatie

De meditatieplek

Het belangrijkste is eigenlijk de plek zelf. Waar in huis kan jij je regelmatig even terugtrekken? En is dat een plek waar je je op je gemak voelt en waar je graag gaat zitten? Een muffig hoekje op een rommelige zolder is bijvoorbeeld niet de fijnste plek om je gedachtestroom tot stilstand te brengen.

Van belang is ook dat je op die plek niet wordt gestoord door huisgenoten. Je kan hen bijvoorbeeld op de hoogte stellen van jouw meditatiemomenten, of een briefje plakken op de deur van jouw meditatieruimte met een tekst als: “Ik mediteer, dadelijk heb ik weer tijd voor jou”.

Groot hoeft die plek niet te zijn, tenzij je daar ook aan meditatie in beweging doet of er yoga gaat beoefenen. Van de andere kant: enig gevoel van fysieke ruimte om je heen geeft ook mentale ruimte.

Leestip: 5x tips voor meer niets

Waar mediteer je comfortabel op?

Kies voor een meditatiekussen waar je lekker op zit, waar je niet steeds op hoeft te verzitten, dat laatste kan je uit je concentratie halen. Wat ook een relaxte zithouding bevordert is een meditatiemat, of (yoga)matje onder je meditatiekussen leggen, zodat je geen last krijg van pijnlijke voeten (en knieën, afhankelijk van je meditatiehouding).

Kleur

Kleuren beïnvloeden jouw stemming, dus ook jouw mood om te mediteren. Eventueel geef je de muur in jouw meditatiehoekje een warme kleur, of hang je daar een mooie poster op. Ook kan het zijn dat je op een bepaalde chakra wilt mediteren. Kies dan de kleur van de chakra om je hier beter op te focussen.

Lucht en licht

Bedompte lucht en donkerte nodigen niet uit tot een diepe meditatie. Enige ventilatie werkt goed voor je geest. Voldoende licht geeft een gevoel van ruimte.

Geur

Wierook of de geur van een etherische olie kan sfeerverhogend werken en je focus ondersteunen. Kies wel voor een niet al te sterke geur, zeker in een kleine ruimte wordt deze namelijk al snel overheersend en leidt het juist af.

Muziek

Sommige mensen mediteren het makkelijkst met passende, bij voorkeur instrumentale, muziek op de achtergrond, anderen verkiezen juist absolute stilte. Uiteraard kan je daar mee experimenteren om te ontdekken wat voor jou goed werkt. Om je meditatie te beginnen, of de ruimte te reinigen kun je gebruik maken van een Tingsha of klankschaal.

Beelden, kaarsen, kaartensets en altaren

Je kan je meditatieplek nog wat verder inrichten met symbolen die jou aanspreken, zoals een Boeddhabeeld, tegenwoordig in allerlei afmetingen en materialen verkrijgbaar. Een kaars of theelicht draagt ook bij aan de sfeer en kan je helpen je focus te behouden. Een kaartenset met inspirerende teksten kan ondersteunend werken en jouw meditatie een thema meegeven. Tot slot zijn er huisaltaren te koop in diverse uitvoeringen, vaak voorzien van een Boeddhabeeldje, en een laatje om bijvoorbeeld kaarsen of theelichten in te bewaren.

Offline

We vinden het eigenlijk overbodig om te zeggen maar we noemen het toch: uiteraard zet je je mobiele telefoon uit of stil, voordat je begint met je meditatie. Moet je bereikbaar blijven zet hem dan op trillen en leg hem een beetje uit de buurt, zodat je het trilgeluid net hoort.

FreshlyMind

Ben je op zoek naar leuke passende artikelen voor jouw zen/meditatie ruimte? Neem dan eens een kijkje op FreshlyMind.com!

_______________________________________

Bedankt voor het delen van je inspirerende artikel. Ik ben zelf gelovig opgevoed en ik weet daarom dus niet goed of mediteren bij mij zal passen, maar ik denk dat je hiermee wel veel anderen inspireert. Handige tips voor als je goed wilt mediteren. Bezoek ook zeker eens de website van Freshlymind.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

25x zomer activiteiten (voor als het te warm is)

26 juli 2018

Next Post

Hoeveel verdien ik met bloggen?

28 juli 2018