Blog post

Instagram perfectie: zo denk ik erover!

3 oktober 2018Marcelina

Ik wil graag iets delen over het onderwerp ‘Instagram perfectie’, omdat ik er zelf ook al een tijdje mee zit. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor als je je onzeker voelt over Instagram en alle knappe jongens en meiden die daarop shinen. Ik deel ook hoe ik zelf denk over Instagram en wat ik de laatste tijd heb meegemaakt online. Ik wil met dit bericht de onzekerheid proberen weg te nemen die we allemaal wel eens hebben over dit sociale platform. Pak een lekker kopje thee en lees maar mee:

Over mijn eigen instagram: ontvolgers en volgers.

Het is namelijk zo, dat ik iets wilde veranderen op Instagram. Ik ben in een paar maanden tijd enorm gegroeid met aantal volgers, maar ik merkte dat ik vooral foto’s plaatste die mensen graag wilden zien. Dit wilde ik niet langer. Ik plaats tegenwoordig (sinds ruim een maand) echt dingen die ik zelf ook graag wil delen. Ik wil niet meer letten op een mooie feed of op likes/comments, maar ik wil gewoon plaatsen wat ik zelf leuk vind om te delen. Sinds ik dat dus doe, verlies ik volgers. Zelfs vrienden van me. Dat is best gek, want blijkbaar kan je dus niet meer jezelf zijn online. Ik deel wat ik leuk vind. Ik plaats veel over Beer, omdat ik nou eenmaal gek ben op mijn puppy. Maar als je jezelf bent, verlies je dus volgers merk ik. Ik vind de ontvolgers niet zo erg, het zet mij meer aan het denken hoe krom Instagram nou eigenlijk werkt. Ik ga mezelf dus niet veranderen, omdat anderen het leuker vinden als ik ‘niet mezelf ben’. Zo werkt het niet.

Al verlies ik al mijn volgers op 50 na bijvoorbeeld, dan nog ben ik tevreden. Waarom? Omdat het dan 50 volgers zijn die mijn content tenminste wel accepteren. Ik heb er wel over nagedacht om 2 Instagramaccounts aan te maken. Een voor mijn blog en een voor mezelf. Maar dan denk ik: ”waar ben ik nou eigenlijk mee bezig”? Ik zit mezelf dan te veranderen voor een ander. Terwijl ik het zelf niet eens wil.

Sociale onzekerheid -> door Instagram perfectie

Dankzij instagram voelen veel meiden en jongens zich onzeker. Ik denk vooral meiden, dus ik ga met die doelgroep verder. Het is namelijk zo dat veel bekende instagrammers haast perfectie willen uitstralen met hun feed. Ze plaatsen geweldige content op instagram of zijn bekende youtubers etc. Veel jonge meiden willen graag zijn zoals zij. Ze reageren op alle foto’s en vergelijken zichzelf continue met hun idool. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik soms ook een van die meiden kan zijn. Het is nou eenmaal zo dat ik een aantal vrouwen volg die echt knap zijn, bekend zijn op youtube en de mooiste foto’s delen. Maar die vrouwen zijn dus bezig met hetgene wat ik hierboven beschrijf. De foto’s die ze delen, die delen ze of voor een campagne, of omdat hun werk (als youtuber/instagrammer) dat van ze verlangt. Ze maken zich mooi op (kost vaak veel tijd), kiezen hun mooiste kleding uit, gebruiken hun dure camera en schieten de mooiste plaatjes. Voor jonge meiden lijkt dit perfectie, maar achter die foto schuilt zoveel werk, dat deze mensen eigenlijk niet meer dicht bij zichzelf blijven.

Ze plaatsen een mooie selfie met een motiverende quote eronder en iedereen is al om. Terwijl ze zelf misschien wel liever een interieurfoto hadden willen delen bij wijze van. Ze zijn niet meer echt zichzelf.

Mijn tip: ontvolg deze mensen. Mensen die jou een onzekerheidsgevoel geven of het verlangen dat je net als hun wilt zijn, moet je ontvolgen.

Volg jij bijvoorbeeld iemand zoals ‘Creachick’ op instagram (ik volg haha), omdat ze leuke creatieve inspiratie plaatst en leuke storyvlogjes? Dan raad ik zeker aan om haar te blijven volgen. Dat is namelijk iets heel anders. Pas als je je onzeker voelt door iemand op instagram, kan je degene beter ontvolgen.

Boost je eigen instagram

Wie zegt dat je ontzettend mooi moet zijn om populair te zijn op instagram? Plaats wat je leuk vindt en bedenk misschien een thema. Stel je bent graag creatief bezig en je bent er aardig goed in. Probeer dan eens flatlays te maken van je creatieve dingen en plaats die op instagram. Of als je graag met beauty bezig bent, richt je dan daarop. Of misschien is jouw interieur in huis wel echt geweldig. Plaats dan steeds een foto van je interieur (plantjes, de bank, een wandplankje etc.). Misschien vind jij kleuren wel echt te gek of de natuur. Zorg dan dat je foto’s maakt van huizen, boten, gebouwen, kunstwerken met veel kleur. Of ga het bos in als natuurliefhebber en schiet in de herfst de mooiste plaatjes en plaats die online.

Je hoeft niet bloedmooi te zijn, een flink aantal youtubevolgers te hebben en je geld ermee verdienen om te groeien op instagram. Je plaatst gewoon wat je leuk vindt. Misschien heb je 20 enthousiaste fans, misschien wel 1000, maar dat maakt niet uit. Als je er maar plezier in hebt.

Plezier

Over plezier gesproken. Altijd maar verplicht content plaatsen is natuurlijk helemaal niet leuk. Als je een onderwerp hebt voor je instagram, moet je er natuurlijk wel met 100% voor kunnen gaan. Plezier is iets wat heel belangrijk is. Heb jij geen plezier in je instagram? Stop er dan mee en bedenk hoe je wel meer plezier kunt hebben met instagram. Is dat door 5x per jaar iets te plaatsen of is dat door 3x per maand te plaatsen? Wie weet wil je wel elke dag plaatsen. Bedenk wat jij wilt.

Als jij jezelf kunt zijn op instagram, straal je dat waarschijnlijk ook uit naar anderen. Je hoeft je niet anders voor te doen, want mensen hebben snel genoeg door wie jij werkelijk bent. Mijn tip is dus om echt te kiezen voor wat jij leuk vindt om te plaatsen online en om ook te bedenken hoe jij instagram leuk kunt houden.

Leestip: 10 leuke, muzikale feitjes over mij

Instagram tips

Ik heb nu al wat tips tussendoor gedeeld, maar hier komen er nog een aantal. Speciaal voor iedereen die zich wel eens onzeker voelt dankzij de Instagram perfectie:

 1. Perfectie bestaat niet!
 2. Ontvolg mensen waardoor jij je onzeker voelt
 3. Volg mensen van wie de content jou aanspreekt
 4. Maak meer contact op instagram met mensen die jij volgt
 5. Volg mensen die jou een goed gevoel geven
 6. Volg een aantal vrolijke accounts met veel kleur
 7. Reageer eens wat vaker op kleinere accounts
 8. Maak van je eigen instagram een feestje
 9. Straal uit dat jij trots bent op wat je plaatst
 10. Wees jezelf (be yourself, everyone else is already taken)

Wees niet bang trouwens over onzekerheid. Iedereen heeft dat wel eens en het zal denk ik wel blijven terugkomen. Ik deel mijn verhaal en mijn tips om je goede moed te geven en om dus niet op te geven als het bij anders haast wel perfect lijkt. Niemand is perfect. Bij niemand thuis gaat het perfect. Ook niet bij de mensen die ‘het perfecte gezin proberen te creëren online’. Zo werkt het niet. Ook daar is ruzie en verdriet. Zelfs bij je favoriete vlogger. Je hoeft geen dure merkkleding te dragen om er leuk uit te zien op instagram. Niet iedereen heeft dat budget. Blijf bij jezelf. Dat is mijn belangrijkste tip 🙂

Voel jij je wel eens onzeker door Instagram? Laat het me weten!

Leestip: Hoe groei je in 2019 op Instagram?

Comments (2)

 • Custodia Chineva

  8 oktober 2018 at 22:02

  Wat herkenbaar alleemaal, je heb helmaal gelijk dat perfectie niet bestaat…

 • Sherry

  9 oktober 2018 at 21:12

  Perfectie bestaat sowieso niet. Helaas leven we in een maatschappij die denkt dat het wel zo is. Goed artikel heb je geschreven.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Tips voor je bullet journal + inspiratie

2 oktober 2018

Next Post

November bullet journal inspiratie

8 oktober 2018