Blog post

27 tips om te groeien op Instagram

1 februari 2019Marcelina

Een van mijn Blogmas artikelen ging over groeien op Instagram. Vandaag deel ik nog meer tips waardoor jij kunt groeien op Instagram. Mocht je dat willen natuurlijk. Heb je daar geen behoefte aan, kan je dit artikel beter overslaan (dat rijmt!). Door het algoritme van Instagram wordt het nog lastiger om gezien te worden. Daarnaast groeit Instagram natuurlijk steeds meer. Er zit best veel werk in als je wilt groeien. Ik ben, als je kijkt naar andere accounts en bloggers, nog niet heel groot, maar ik heb genoeg dingen ervaren om te weten hoe je kunt groeien op Instagram. Wil je dat ook weten? Lees dan snel verder:

Tip 1. Zakelijk account

Met een zakelijk account kan jij zien wanneer je volgers het meeste online zijn en jij dus het beste een foto kan plaatsen. Daarnaast zie je wat je doelgroep is en nog veel meer informatie. Om te groeien is het handig om je gewone account naar een zakelijk account om te zetten. Hoe je dat doet? Bij je instellingen van Instagram. Heel makkelijk te vinden.

Tip 2. Goede bio

Als mensen jouw profiel bezoeken, zien ze meteen een foto en je bio. Het is dus handig om daar een goede tekst neer te zetten, zodat mensen weten waar jouw account voor staat. Of mijn eigen bio goed is, weet ik niet echt, maar ik ben er tevreden mee. Inspiratie nodig? Bezoek eens verschillende accounts voor voorbeeldjes die jou aanspreken.

Tip 3. Nederlands of Engels?

Het is niet handig om door elkaar captions te plaatsen. Focus je op Nederland of Engels. Sommige plaatsen elke caption in 2 talen. Dat is natuurlijk ook nog een goed idee. Ik typ zelf in het Nederlands, maar ik plaats soms een Engelse quote. Zolang je volgers maar weten waar ze aan toe zijn. Wat wel zo is, is dat een Engels account natuurlijk veel meer mensen bereikt, omdat bijna iedereen wel een woordje Engels kan. Zo krijg je volgers van over de hele wereld. Dat moet je maar net willen. Ik wil wel graag groeien, maar mijn blog is Nederlands, dus ik praat ook Nederlands op Instagram :).

Tip 4. Plan je feed

Je hebt verschillende apps (unum, planoly, preview, plann etc.) om je foto’s mee in te plannen voor Instagram. Zo kan je zien of je foto past in je feed (mocht je daar mee bezig zijn). Super handig!

Tip 5. Blijf jezelf

Je kunt zoveel bikini foto’s plaatsen als je wilt, of zo gemaakt mogelijke foto’s plaatsen voor de likes, maar als jij het niet echt bent, haken je volgers vanzelf af. Iemand gaat jou volgen, vanwege je feed en/of je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid straal je uit via de stukjes tekst bij je foto, maar ook via je foto’s zelf. Je hoeft je niet anders voor te doen. Doe wat jij fijn en leuk vindt.

Tip 6. Gebruik (relevante) hashtags

Je mag per foto 30 hashtags gebruiken. Als je wilt groeien, raad ik aan om ze ook alle 30 in te zetten. Gebruik wel hashtags die ook bij foto passen. Plaats jij een foto van het strand met als hashtags #coffee #wintervibes #snowisfalling, dan zit je natuurlijk helemaal mis. Relevantie is dus belangrijk.

Tip 7. Wees creatief

Nogmaals: blijf jezelf. Maar je kan jezelf ook uitdagen. Door bijvoorbeeld flatlays te maken, af en toe een selfie te plaatsen, te variëren met kleuren enz. Instagram is hartstikke leuk en je kan zo creatief zijn als je zelf wilt. Misschien kan je zelfs 6 foto’s plaatsen die er in je feed dan weer uitzien als 1 foto. Ik noem maar iets.

Tip 8: Kies een thema

Je kunt je foto’s met een vast filter bewerken. Je kunt voor licht of donker gaan. Je kunt voor zwart/wit/grijs gaan. Je kunt voor onwijs veel kleuren gaan. Kortom: er zijn heel veel thema’s te vinden en bedenken voor jouw feed. Dit is een tip die ik zelf nog moet toepassen. Ik doe maar gewoon een beetje wat. Kan dat ook een thema zijn? Ik stel mijn foto’s wel op elkaar af hoor, dat het goed past, maar verder plaats ik wat ik leuk vind en ik bewerk met verschillende filters. Zo ben ik nu weer into VSCO, maar ik denk dat ik ook wel een stuk of 20 foto’s met een vast filter van Snapseed heb geplaatst in september tot begin december. Wat voorbeeldjes die mijn Instagram volgers mij tipten:

@martheaflores

@purplemartinlettering

@allaboutbertina

@lea.xoox

Kies vooral wat goed bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.

___________________________________________________________________

Tip 9: Reageer op anderen

Nee, nu bedoel ik niet je beste vriendin of iedereen uit je vriendengroep. Ik bedoel de mensen die je aan wilt trekken. In mijn geval, leg ik graag contact met andere bloggers, maar ook met iedereen die leuke content plaatst. Ik reageer waar ik op wil reageren. Natuurlijk plaats ik ook een reactie als iemand van mijn vrienden/familie net een baby heeft gekregen bijvoorbeeld. Maar zorg dat je ook contact legt met de mensen die in jouw niche zitten. Waardoor jij weer kan groeien, want daarvoor lees je mijn tips als het goed is. Je wilt graag groeien op Instagram.

Tip 10. Deel alleen je mooiste foto’s

Ik ben zelf iemand die geen gebruik maakt van de slideshow functie op Instagram. Ik vind dat gewoon niet mooi. Als je bijvoorbeeld een fotoshoot hebt met je hond, kat of geliefde (om iets te noemen), dan is het niet handig om alle foto’s op Instagram te klappen. Sommige zijn het gewoon net niet. Kies je mooiste foto (of 2/3 foto’s) uit en plaatst die. De ‘net niet foto’s’ laat je achterwege.

Tip 11: Plaats inhoudelijke reacties

Kijk, aan ‘leuke foto’ heeft niemand wat. Het is wel lief bedoeld, maar het is niet inhoudelijk. Als jij een flatlay plaatst met lampjes, kerstkaarten, thee en een leuke mok erbij, dan valt daar best een reactie over te verzinnen. Ook over reisfoto’s en ook over kledingfoto’s. Overal valt wel iets over te typen. Waarom het zo belangrijk is? Instagram zit best wel ingewikkeld in elkaar. Reacties met minder dan 4 woorden worden eerder als spam gezien. Daarom wordt er zo vaak gesproken over ‘4+ woorden’. Ook is het handig om gezien te worden. Plaats jij steeds een leuke inhoudelijke reactie bij iemand, valt het degene vast op en leg je makkelijker contact.

Tip 12. Tag merken & account in je foto

Dit is niet alleen handig bij outfit foto’s, maar ook bij reisfoto’s, flatlays enz. Zo kunnen merken je eventueel reposten. Ik had laatst een foto geplaatst van mijn nieuwe theepot met daarbij pickwick thee. Toen kreeg ik een berichtje van Pickwick of ze mochten reposten. Hartstikke leuk natuurlijk. Dus je kunt kledingmerken taggen, maar ook merken van huishoudelijke dingen of merken van stationery of gewoon reisaccounts.

Tip 13. Voeg een locatie toe

Dit vergeten veel mensen, maar ook door een locatie word je gevonden op Instagram. Ik plaats tegenwoordig bij elke foto wel een locatie. Het hoeft niet altijd spectaculair te zijn, want je eigen woonplaats of land kan natuurlijk ook gewoon.

Tip 14. Stel doelen voor je account

Op het moment dat ik dit typ, ga ik bijna de 1k halen op Instagram. Dat was ook mijn doel voor vandaag. Ik zat er nog maar 4 vanaf hoor, dus het was niet heel moeilijk. Dit is een voorbeeld van een doel. Je kunt ook als doel stellen 3 foto’s per week te plaatsen of om 50 volgers per maand erbij te krijgen enz. Door doelen te stellen, ga je er harder voor werken om het te behalen.

Tip 15. Promoot je account

Hoe je dit doet? Door andere social media in te zetten zoals Facebook, Youtube en twitter.

Tip 16: Plaats regelmatig en constant

Wil je graag veel reisfoto’s plaatsen of bijv. succesvol worden met outfitposts? Zorg dan dat je wel regelmatig en constant je foto’s deelt. Iedere week is een oplossing, mits je het ook doet natuurlijk, maar nog beter is wat vaker in de week. Je wilt graag groeien en dus ook gezien worden toch? Ze zeggen dat je voor optimaal resultaat minstens 1x per dag moet plaatsen tot 3x per dag. Nou dat hou ik persoonlijk niet vol om bij te houden, want ik wil wel origineel zijn met content en ik wil er vaak een verhaaltje bij typen. Ik plaats dus zelf 3-5x per week. Momenteel met Blogmas hou ik 4x per week aan. Een prima aantal vind ik zelf, ook om vol te houden.

Dus wil je groeien? Zorg dan dat je met regelmaat upload en dit ook volhoudt om te doen, want anders verlies je alleen maar volgers en dat zou natuurlijk jammer zijn.

Tip 17: Reageer op de reacties die je krijgt

Nee, niet met een hartje, maar met een echte reactie. Reageer op je volgers, stel een vraag, bedank ze enz. Laat je volgers weten dat je de reacties leest en leg contact. Dat vinden je volgers fijn!

Tip 18: Plaats een ‘call to action’

Je wilt graag reacties, maar je weet niet zo goed hoe? Een ‘call to action’ is altijd handig. Zoals ‘bekijk de link in bio’ of ‘ga naar mijn profiel om…’ of ‘heb jij wel eens…?’. Om even wat voorbeeldjes te noemen. Zo spoor je je volgers aan om reacties te plaatsen.

 

Tip 19: Zet duidelijke (scherpe) foto’s in

Niemand zit te wachten op vage, slecht zichtbare foto’s. Ik denk dat het voor zich spreekt. Nogmaals: deze tips zijn alleen voor mensen die willen groeien op Instagram. Plaats jij niet al te scherpe foto’s van je huisdier of bijv. je baby op Instagram, dan moet je dat helemaal zelf weten. Wil je meer volgers of meer gezien worden? Dan raad ik aan om goede foto’s te gebruiken.

Tip 20: Zet je account openbaar

De belangrijkste natuurlijk, want als je echt wilt groeien, dan moet je wel vindbaar zijn. Hoeveel hashtags je ook gebruikt, dat maakt niet uit. Je moet op openbaar staan om gezien te worden.

Tip 21: Doe NOOIT aan volg/ontvolg spelletjes

Veel grotere Instagrammers gaan je volgen, jij volgt ze terug (of niet) en ze ontvolgen je binnen een dag weer. Heel vervelend en bij mij scoor je daar echt geen punten mee. Ik krijg eerder een soort afkeer van je als je zoiets bij mij doet. Het is totaal niet netjes om te doen en echt populair word je er ook niet van als je dat bij meerdere mensen doet. Ook als je kleiner bent op Instagram: ga niet iemand volgen in de hoop dat ze terug volgen. Volg gewoon iemand omdat je degene leuk vindt om te volgen 🙂

Tip 22: Zet instagramstories in

Je wilt graag gezien worden? Mensen houden van persoonlijkheid en dat laat je zien in je stories. Weg opgemaakte flatlays en prachtige filters, maar gewoon de echte waarheid en achter de schermen foto’s en video’s is wat mensen aantrekt. Ik heb laatst besloten om minder stories te plaatsen. Op zich een goede beslissing, want soms plaatste ik onnodig veel stories, maar ik vind het ook leuk om een kijkje achter de schermen te geven. Nu plaats ik alleen dingen die ik ECHT heel graag wil laten zien. Waaronder natuurlijk de Balea kalender 😉

Tip 23: Je eigen instagramfotograaf is erg handig

De foto’s met de meeste likes, zijn de foto’s waar je zelf opstaat. Bekijk je ‘best nine’ maar eens. Heeft ook met iets persoonlijks te maken. Daar houden je volgers gewoon van. Maar onbeperkt selfies plaatsen is natuurlijk ook niks. Dus dan heb je een fotograaf nodig (met mobile telefoon of camera). Ik heb het geluk dat Dirk mij graag wil helpen, maar die kan alleen op zaterdag, omdat het nu al zo vroeg donker is en ik graag foto’s buiten maak. Soms zou ik het wel fijn vinden als ik iemand had om samen foto’s mee te maken. Die dan ook door de week kan haha. Dan heb ik weer een voorraadje en dat is heel gezellig 🙂

Dus het kan handig zijn als je iemand hebt die je kan helpen. Dit kan een geliefde zijn, een goede vriend(in) of een familielid. Ik noem maar wat. Je kunt ook zelf naar een stad gaan om daar aan random strangers te vragen natuurlijk of ze een foto van je maken. De meeste hebben dat lef niet (ik ook niet), dus dan maar iemand uit je eigen kring als slachtoffer aanwijzen 🙂

Tip 24: volg je volgers

Niet iedere volger natuurlijk, maar volg mensen die bij jou passen of waarvan je de feed leuk vindt. Ik volg bijvoorbeeld veel andere bloggers. Ter inspiratie, maar ook om connecties te maken. Focus jij je op reizen? Volg dan mensen die daarmee te maken hebben en die jou inspireren. Als jij niemand gaat volgen, volgt ook niemand jou.

Tip 25: kies een makkelijke naam

53stardust.anna9 is niet echt de meeste geschikte naam. Kies voor een naam die bij jou (en je site) past en waar mensen je aan kunnen herkennen. Het makkelijkste voorbeeld? Zet je eigen naam in. Ik heb sinds 2011 instagram en ik heb 7 jaar lang ‘xmarcelina’ geheten. Sinds een paar maanden heet ik ‘Marcelinadeboer’, want dat is mijn voornaam+achternaam. Ik kon ook voor DMontheroad kiezen, maar ik wilde een persoonlijke naam hebben.

Tip 26: zorg voor een duidelijke profielfoto

Mensen zien vaak al aan je profielfoto wat voor account je hebt. Zorg dus dat je een profielfoto hebt, die dat goed weergeeft.

Tip 27. bewerk je foto’s

Je hebt Lightroom, VSCO, Snapseed e.d. om je foto’s mooi in te bewerken. Zorg wel dat het een mooi geheel is en bewerk je foto’s steeds met dezelfde presets bijvoorbeeld.

Conclusie

Er zit dus nog best wat werk in als je echt graag wilt groeien met Instagram. Je hoeft niet naar mijn tips te luisteren en je kan het er ook best niet mee eens zijn, maar dit zijn mijn bevindingen nadat ik 3x zoveel volgers heb gekregen in een half jaar tijd. Ik vind mezelf dus best wel een betrouwbare bron haha 🙂 Volg je mij al op Instagram?

Dankzij welke tip ben jij gaan groeien op Instagram? Of: welke tip ga je toepassen?

 

Update: deze tips in een PDF lezen? Klik dan hieronder op de site!

www.dmontheroad.nl

Comments (12)

 • Lodi

  1 februari 2019 at 08:54

  Wauw wat een goede ( en een hoop) tips! Sinds ik mijn bio heb aangepast merk ik ook dat ik veel meer volgers krijg en ik ben sinds kort gestopt met filters over mijn foto’s dit doet ook heel goed. men wilt toch gewoon de rauwe, echte foto zien. Ik he=ou jouw tips er even bij en ga ze stap voor stap even na. Thnx!
  Lodi onlangs geplaatst…Mijn weekly spread voor februari #bulletjournalMy Profile

 • henk

  1 februari 2019 at 09:01

  Ik heb zelf een blog, en die draait meer om tekst dan om foto’s, dus dan is instagram voor mij geen interessant middel, Mocht ik ooit verder met foto’s willen, dan zijn het zeker goede tips als je serieus met instragram aan de slag wilt.
  henk onlangs geplaatst…5 uur van mijn leven…My Profile

 • Marcelina

  1 februari 2019 at 10:01

  Ja, ik filter ook zeer weinig haha 🙂 maar bewerk alleen kleine dingetjes. Veel succes Lodi 🙂

 • orriens nicole

  1 februari 2019 at 10:13

  Dat is een flinke lijst zeg! Ik ben zelf helemaal niet goed met Instagram, en dat is dan ook wel te zien ben ik bang.

 • mirteblogt

  1 februari 2019 at 10:24

  Heel leuk artikel om te lezen! Een aantal tips kende ik al, maar sommige neem ik mee in mijn profiel!

  mirteblogt onlangs geplaatst…Neem een kijkje in mijn kamer! + Interieur tips – Mirteblogt.nlMy Profile

 • Marieke

  2 februari 2019 at 12:13

  Fijn zulke tips! Daar hebben we wat aan ? Sommige wist ik al, maar het is goed om het nog eens tot je laten door te dringen ?

 • Manon

  2 februari 2019 at 20:58

  Ik vind het toch maar lastig, om meer echte volgers te krijgen. Per dag heb ik nieuwe volgers, maar ze zijn stuk voor stuk fake of absoluut niet relevant. Die blokkeer ik nu allemaal, maar ik kan er bij Instagram geen touw meer aan vastknopen hoe je nou te werk moet gaan. De meeste van je tips gebruik ik al, dus nu maar niet meer zo hard focussen op de aantallen maar meer op de reacties en likes.

 • Saskia

  2 februari 2019 at 22:24

  Dat zijn inderdaad allemaal hele nuttige tips. Ik probeer deze ook zoveel als mogelijk te volgen, toch blijft het dan moeilijk om tussen de menigte op te vallen
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn Januari 2019My Profile

 • Sandy

  2 februari 2019 at 22:41

  Wat een goede tips zitten hier tussen. Zelf ben ik ook nog zoekende en zou sommige dingen best wat beter in kunnen zetten.
  Sandy onlangs geplaatst…Hoe kies je een vertelperspectief?My Profile

 • Sanne

  6 februari 2019 at 20:49

  ik vind instagram leuk maar de volgers groeien niet zo hard. Misschien komt dit door mijzelf. Mijn blog is nederlands maar op instagram praat ik in het engels. dat vind ik namelijk leuker.
  Sanne onlangs geplaatst…Drie Greenspot wandelingen die echt de moeite zijn om te doen.My Profile

 • Alovingladytravels

  9 maart 2019 at 16:30

  Hey tip 23! Hahaha. Lekker uitgebreid artikel, altijd goed om jezelf overal weer even aan te herinneren! Ik moet even wat meer focus inzetten op een aantal gebieden.

 • Marthea Flores

  2 juni 2019 at 00:25

  Wow!!! I didn’t know my feed got featured in this article❤ Thank you sooooo much!!!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Bullet journal: februari

30 januari 2019

Next Post

De koffie tag - alles over koffie

4 februari 2019