Blog post

Waarom werk ik ‘maar’ 3 dagen?

21 februari 2019Marcelina

Het is tegenwoordig normaal dat jij en je partner beide werken. Helemaal als je net getrouwd bent en nog geen kinderen hebt. Ook is het normaal dat je beide je baan behoudt en dus beide ook fulltime gaat werken. Je bent jong, dus waarom zou je niet 40 uur per week gaan werken? Je hebt nog geen kids, dus nu kan het nog. Dat is wat ik regelmatig te horen krijg. Als ik zeg dat ik 3 dagen per week werk, dan zeggen ze ‘maar wat doe je die andere twee dagen dan, zit je dan zomaar thuis?’. Ik besloot er een blog over te typen. Niet omdat ik iemand verantwoording schuldig ben, maar omdat ik duidelijk wil maken dat je niet verplicht 40 uur moet werken.

Je kiest zelf voor 40 uur

Laat het heel duidelijk zijn dat iedereen de keuze heeft om te bepalen hoeveel hij/zij gaat werken. Je hoeft niet fulltime te werken, maar sommige willen dat, om te sparen. Dat kan natuurlijk, maar dat betekent niet dat een ander dat ook moet doen. Soms heb je geen keuze door ziekte van je partner bijvoorbeeld, maar in de meeste gevallen bepaal je zelf je uren. Ik werk dus ‘maar’ 3 dagen en een ander heeft weer een hele andere norm.

Waarom werk ik dan geen 40 uur?

Ik heb een tijd terug een heel artikel gewijd aan HSP. Ik ben hooggevoelig en niet een beetje ook. Ik heb snel last van zonlicht, kan niet teveel prikkels hebben, vaak migraine, ben een echte huismus en ga zo maar door. Ik ben iemand die veel rust nodig heeft. Hiervoor werkte ik in het onderwijs op oproep basis. Dat werkte op zich wel, maar ik had wel veel last van alle prikkels. Elke keer een andere klas, nieuwe collega’s, andere school enz. Dit heeft me niet echt geholpen. Ik had ook vaak migraine.

Burn out…

Eind 2017 heb ik tegen een burnout aan gezeten. Dit weten niet veel mensen, maar ik was er dan ook op tijd bij. Ik heb op tijd aan de bel getrokken en zo kon ik met een nieuwe start weer ergens anders beginnen. Als ik toen was doorgegaan, had ik waarschijnlijk wel met een burnout gezeten, had ik niet kunnen trouwen in 2018 etc. Ik ben dus blij dat ik toen gekozen heb om bij mijn toenmalige baan te stoppen, al was het met pijn in mijn hart.

HSP

Ik kan vrij goed met mijn HSP omgaan. Als iemand ons uitnodigt om een kopje koffie te drinken op zaterdagmiddag, ben ik er vaak niet bij. We eten vaak bij mijn familie zaterdagavond en ik wil niet teveel prikkels hebben. Zoals ik al zei; ik ben ook echt een huismus. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn en daar dingen te doen. Ik heb dat mezelf wel moeten aanleren. Dat ik niet verplicht ben om bij elke gezellige gelegenheid te zijn zeg maar.

Kortom; 40 uur werken zou mij doodongelukkig maken. Ik werk ongeveer 24u in de week (exclusief mijn blogwerk) en dat is voor mij prima. Ik weet dat ik jong ben, maar ik weet ook dat ik mezelf ken. Ik wil niet weer tegen een burnout aanzitten en zoals het nu gaat, gaat het goed. Ik ben gelukkig, Dirk is zo gelukkig. We kunnen wat sparen per maand. Prima toch?!

Wat doe je die andere dagen dan?

Zoals jullie wel kunnen lezen, heb ik een blog, anders ben je hier niet ;). Daarnaast heb ik een webshop en ook nog een puppy. Op mijn vrije dagen besteed ik dus tijd aan mijn blog, webshop en puppy. Ik heb al eerder verteld dat ik ook met bloggen af en toe kleine bedragen verdien. Dus vind ik het een leuke hobby om te blijven doen. Al krijg ik maar €3 bijvoorbeeld haha. Het is mijn hobby en ik ben er graag mee bezig. Het gaat mij niet om het geld, maar om de voldoening die ik eruit haal. Als ik het voor het geld deed, kon ik beter stoppen ;).

Nog iets wat ik graag doe op mijn ‘vrije’ dagen: creatief bezig zijn. Ik ben van plan om daar weer over te filmen. Dat heb ik al eerder gedaan. Dus dat ik creatieve video’s maak. Het is maar een ideetje, geen idee of het me lukt. Inmiddels staan de video’s ook al online.

Oh en ik maak natuurlijk ook schoon thuis. Niet te vergeten. Daar zitten ook een aantal uurtjes in 😉

Mijn advies

Werk lekker zoveel jij zelf wilt. Je kunt 8, 16, 24, 32, 36, 40 of hoeveel uur dan ook werken, maar je hebt het zelf (ongeveer) in de hand. Er zijn uitzonderingen: werkloosheid, ziekte enz. Maar als jij gezond bent, maak dan ook een gezonde keuze voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt! Dat heb ik ook gedaan en ja: ik werk maar 3 dagen per week!

 

Dit artikel opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding hiervoor!

Comments (11)

 • íngrid

  21 februari 2019 at 07:37

  helemaal mee eens iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt, voor de een is dat niet werken voor de ader 80 uur

 • Rachel

  22 februari 2019 at 15:39

  Ik geef je groot gelijk, maar wel enorm balen dat deze dingen op je pad zijn gekomen.. vooral teveel prikkels zijn vreselijk. Ik werkte eerst 28 uur en momenteel 32 en ik vind dat prima. Woensdag ben ik de hele dag vrij en dan kan ik de hele dag weiden aan mijn blog, pinterest, instagram en youtube kanalen haha.
  Fijn weekend en lekker genieten van die drie dagen werken Xx
  Rachel onlangs geplaatst…HudaBeauty Gemstone ObsessionsMy Profile

 • Marcelina

  22 februari 2019 at 16:47

  Bedankt voor je leuke reactie! Dat doet me goed ☺️ jij ook een heel fijn weekend! ?

 • Romy

  23 februari 2019 at 00:42

  Mooi dat je hier een artikel aan wijdt en je hebt helemaal gelijk! Mensen oordelen soms zo snel, omdat het “standaard” plaatje is dat iemand 40 uur op kantoor zit (en dat terwijl werkende moeders vaak juist kritiek krijgen als ze dát doen). Maar wat maakt dat het standaard plaatje? Het belangrijkste is dat je doet wat goed is voor jou en waar jij je fijn bij voelt. Het klinkt alsof dit de perfecte keuze voor jou is die je ook nog eens de mogelijkheid geeft om je te storten op je blog en webshop. Wie weet wat daarvan komt ?
  Ik werkte zelf op mijn oude werk 40 uur (vaak meer dan dat) en heb nu een baan voor 32 uur. Daarnaast werk ik als freelance tekstschrijver en blogger. Daar krijg ik ook weleens vreemde reacties op, maar eigenlijk bevalt juist de combinatie van een baan in loondienst en ondernemen me ontzettend goed.
  Romy onlangs geplaatst…De botanische tuin in Valencia | Groene parel in de stad!My Profile

 • Marcelina

  23 februari 2019 at 13:02

  Wat fijn om te horen! 🙂 Ik vind de combinatie ook zo leuk en het is afwisselend. Ik hoop inderdaad te groeien met mijn blog en webshop! 😉 Leuk dat ik niet de enige ben die hier zo op kijkt ☺️

 • Amelie van Writings by Amelie

  23 februari 2019 at 17:18

  Ik werk ook maar 55%. Veel mensen die me dan ook vragen of ik nog opzoek ben naar een andere job. Ja dat ben ik, maar ik moet er me comfortabel bij voelen. Daarnaast ben ik ook vele uren bezig aan mijn blog waar ik me ook graag op focus.

  Amelie van Writings by Amelie onlangs geplaatst…Recensie: “De kraamhulp” van Esther VerhoefMy Profile

 • Maaike Sloos

  24 februari 2019 at 17:36

  Een puppy! De reden dat ik geen puppy heb ik omdat ik 40 uur werk. Voor nu is het oke, ik ben nog jong, maar mijn volgende baan is geen 40 uur meer ?
  Maaike Sloos onlangs geplaatst…De leukste binnensteden van Nederland!My Profile

 • Nigel

  24 februari 2019 at 18:01

  Een mooi artikel! Inderdaad belangrijk dat je zelf kiest waar je aan toe bent. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te maken om je creativiteit los te kunnen laten. Net wat je zegt!

 • Maiake Sloos

  24 februari 2019 at 18:27

  een puppy (L). Ik heb er nu geen omdat ik inderdaad 40 uur werk. Ik ben nog jong en vind het geen probleem, maar mijn volgende baan is zeker geen 40 uur meer

  Maiake Sloos onlangs geplaatst…De leukste binnensteden van Nederland!My Profile

 • Balou

  25 februari 2019 at 21:03

  Helemaal mee eens! Ik ben heb pdd nos en hsp en herken je heel erg???

 • Marcelina

  26 februari 2019 at 14:50

  Fijn om te horen! 🙂 Ik hoop dat jij ook je weg hebt gevonden hierin.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Vitamine D opzoeken #dagboek2

19 februari 2019

Next Post

Kalender gemaakt + winactie

25 februari 2019