Blog post

Hoe is het om te wonen in Gent?

20 april 2018Marcelina

Vandaag weer een gastblog voor jullie. Katrijn deelt haar verhaal over het leven in Gent. Als je al bijna 20 jaar in deze stad woont, is het logisch dat je er van alles over kunt vertellen. Zoals jullie misschien wel weten, ben ik zelf ook in Gent geweest en ik zou heel graag weer terug willen. Daarom was ik zo enthousiast toen Katrijn me liet weten graag wat meer te vertellen over deze stad. Ze blogt trouwens zelf ook en ze deelt vooral tips voor kinderen. Vandaag vertelt ze speciaal voor jullie wat meer over Gent. Alle foto’s zijn van Katrijn zelf trouwens. Lezen jullie mee?

Wonen in Gent

Het is even wennen. Als mama van 2 kindjes heb ik tegenwoordig meer oog voor glijbanen, kinderstoelen en kleurboeken. Op mijn blog Hup, naar buiten! vind je dan ook tips voor peutertjes en kleutertjes in Gent. Maar intussen woon ik bijna 20 jaar in Gent, en het is wel eens leuk mijn tips voor volwassenen met jullie te delen.

Gent heeft een prachtig historisch centrum. Daar zijn reisgidsen over volgeschreven. Het middeleeuwse Gravensteen en het bijhorende wijkje Patershol. Het Prinsenhof en de romantische Lievekaai. De Graslei en de Korenlei met hun drukke terrasjes en de muren aan het water die op zonnige dagen al even druk bezet zijn. En natuurlijk ook de 3 iconische torens: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. In die laatste hangt trouwens het beroemde Lam Gods schilderij. Wie onze fiere stede bezoekt, kan best wel een paar dagen vullen met deze klassiekers. Maar er is nog zo veel meer leuks:

1. Gent van op het water – Wonen in Gent

Het lijkt misschien hyper toeristisch, maar een boottochtje op de Gentse wateren blijft leuk. In ongeveer 40 min geeft de kapitein van je bootje een vlotte uitleg over de waterlopen, de belangrijkste historische gebeurtenissen en de gebouwen die je onderweg zoal ziet. Er zijn 3 rederijen en 2 verschillende opstapplaatsen, aan de Kleine Vismarkt en aan de Korenlei/Graslei. Maar zowel de tocht als de tarieven zijn overal min of meer dezelfde.

2.De Vooruit en de Krook – Wonen in Gent

Verlaat eens het middeleeuwse Gent en wandel via de Walpoortstraat richting de Sint-Pietersnieuwstraat. Je komt er voorbij de Minardschouwburg, meestal kortweg ‘de Minard’ genoemd. Een beetje verder vind je de Vooruit, een instituut in Gent. In het fraaie gebouw huisde vroeger het hoofdkantoor van de socialisten. Zoek een plekje op de houten banken in het café of op het vernieuwde terras en bekijk het heel diverse publiek. Naast eten en drinken kan je er ook aan cultuur doen. De Vooruit is een kunstencentrum: dans- en theatervoorstellingen, concerten, debatten, maar soms ook fuiven. Meer informatie en het programma vind je op deze website
Vlakbij vind je ook de nieuwe stadsbibliotheek De Krook. Neem eens een kijkje binnen, en ga op het gelijkvloers helemaal naar achter. Je komt er in het café van de bib, dat een terras heeft met een fraai uitzicht over het water. Ideaal om bij een koffietje de kranten door te nemen.

3. Nood aan groen en rust? – Wonen in Gent

Aan de rand van Gent ligt het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Een drassig landschap dat in de winter overstroomt en veel vogels aantrekt. Er zijn verschillende wandelpaden en 2 vogelkijkhutten. Je komt er joggers tegen, en vogelspotters met verrekijkers en telelenzen. En op zondag namiddag is dit een geliefde plek voor veel Gentenaars om een wandelingetje te maken. Er is ook een cafetaria, die uitgebaat wordt door vrijwilligers van Natuurpunt. Op zonnige dagen is het heerlijk op het terras.

4. Zondag = marktdag – Wonen in Gent

Op zondagvoormiddag is het fijn rondwandelen op de Gentse markten. Er is voor iedereen wel wat wils. Op het Beverhoutplein aan Sint-Jacobs start de brocantemarkt al om 8u. Het publiek is er zeer gemengd: van toeristen die druk foto’s nemen tot Gentenaars die onderhandelen over koperen kandelaars of vintage kledij. Er zijn cafeetjes waar je kan ontbijten, brunchen of gewoon iets drinken. Kies bij mooi weer zeker voor het terras, dan kan je de drukte prima in de gaten houden.
Op de Kouter vind je op zondagochtend een kleurige bloemenmarkt. Er zijn snijbloemen en kamerplanten, maar ook wie een tuin heeft, vindt er zijn gading. Het aanbod varieert met de seizoenen, in december halen veel Gentenaars bv hier hun kerstboom. Aan de ene kant van de Kouter vind je een kraam met koffie, aan het andere uiteinde staat de Blauwe Kiosk klaar om je te ontvangen voor het aperitief. Centraal tussen de twee staat een muziekkiosk. Van mei tot september speelt hier elke week een andere fanfare uit de regio.
Op zondagochtend is er ook een boekenmarkt, aan de Ajuinlei. Je kan er van alles vinden in de kraampjes langs het water: van historische romans tot handboeken ‘hoe fiks je zelf je wagen’. De terrasjes langs de boekenmarkt liggen ‘s morgens in de zon, ideaal dus om je nieuw gekochte boek te lezen bij een drankje.
Al deze markten liggen op wandelafstand van elkaar, je kan er dus gerust verschillende combineren.

Leestip: 3x Gent

5. Meer weten over Gent?

Gent heeft een heus stadsmuseum: het STAM aan de Bijloke. Je kan er de geschiedenis van Gent volgen van bij het ontstaan. Maar ook meer recente info wordt er getoond. Je vindt er o.a. ook een reuze-luchtfoto van de stad, waar je op kan rondlopen. Er is ook een STAMcafé, ideaal voor een lichte lunch of koffietje tussendoor. Je kan er op zondag brunchen, maar hiervoor reserveer je best. Meer info over het STAM vind je hier

 

Tot slot nog een paar tips:

  • Laat die naaldhakken maar thuis, de kasseien van Gent vragen om makkelijke schoenen.
  • Heb je een klein hongertje tussendoor? Suikerwafels, ijsjes en Gentse neuzekes of cuberdons zijn makkelijk te vinden, maar probeer ook eens de Gentse gestreken mastellen. Een rond broodje met kaneel, waar boter en bruine suiker tussen gesmeerd worden. Nadien wordt de mastel gestreken – dit kan letterlijk met een strijkijzer zijn! Je kan ze bv proeven in de Onvrije Schipper aan de Korenlei.
  • De mooiste panorama’s over de stad vind je van op het dak van het Gravensteen, van op het Belfort, maar ook van op de bovenste verdieping van het MIAT (museum over industrie, arbeid en textiel).

________________________________________________________________________________

* De foto’s zijn gemaakt door Katrijn. Het is niet de bedoeling om ze te gebruiken op je eigen blog of om ze te gebruiken voor andere doeleinden. Dat is strafbaar.

 

Wat leuk Katrijn, dat je ons zo meeneemt naar jouw woonplaats. Ik moet eerlijk bekennen dat ik alweer uitkijk naar mijn volgende bezoek aan Gent. Ook leuk dat je tips met ons deelde. Handig om te weten als je bijv. als fashionista door de stad wilde gaan wandelen haha. Wil jij net als Katrijn jouw verhaal delen? Geef je dan op via ‘gastblogger’ of ‘contact’.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Creatieve pakketjes: wat krijg je voor je geld?

18 april 2018

Next Post

De leukste hotspots in Amsterdam

24 april 2018