Blog post

Op grote hoogte in Bolivia

13 april 2018Marcelina

Hoi allemaal! Vandaag is er weer een gastblogger aan de beurt en dit keer is het een echte reiziger. Een vrouw die al vele landen bezocht heeft en hier ook haar eigen website over bijhoudt. Liz van Globalizious deelt een van haar reizen met ons, namelijk: haar reis naar Bolivia. Ze gaf van te voren al aan dat ze vele mooie reizen heeft gemaakt, maar ze kon toch haar keuze maken. Ik vond de keuze heel leuk, want zoals jullie weten, ben ik nog nooit Europa uit geweest. Ik ben dus heel nieuwsgierig naar alles buiten Europa. Genoeg gepraat door mij, we gaan over op het verhaal van Liz. Lees maar mee:

Op grote hoogte in Bolivia!

 

Tijdens mijn reis door Bolivia in 2016 heb ik een prachtige tocht gemaakt naar het ooit hoogste skiresort in de wereld. Op 5435 beter ligt Chacaltaya! Zelf kom ik al jaren in Zwitserland, op zo’n 1550 meter, maar deze bergen zijn wel anders! 

Met een busje word je door een slingerachtige, smalle bergweg naar boven gereden. Onderweg maak je een paar stops om te genieten van de prachtige uitzichten en natuur. Alleen al daarom is de tour geslaagd, maar eenmaal boven schieten woorden  (en adem) te kort. 

In 1939 is op 5300 meter de hoogste skilift ooit gebouwd. Tot 2008 kon er in dit gebied geskied worden. Nu zie je alleen nog de palen staan. Er ligt al jaren geen sneeuw meer helaas. De opwarming van de aarde maakt het niet meer mogelijk in Chacaltaya te skiën.

         

De skihut staat er nog wel. Een paar vrijwilligers zijn daar dagelijks om toeristen te verwelkomen en hen de prachtige plek te laten zien. Er hangen nog foto’s van toen de skilift in gebruik was. Het ziet er grandioos uit met al die sneeuw. Maar helaas dus de laatste jaren niet meer.. 

Vanaf de skihut kun je nog 200 meter naar boven lopen, naar de top van de berg. 200 meter klinkt als een klein stukje, maar op die hoogte duurt het een eeuwigheid voordat je boven bent. 

        

 

Aangezien je op zo’n hoogte bent is er minder luchtdruk. Ongeveer elke 5500 meter halveert de luchtdruk, dat wil zeggen dat dezelfde hoeveelheid ingeademde lucht op zo’n grote hoogte de helft minder zuurstof levert. Je gelooft het misschien niet, maar lopen op zo’n hoogte is heel heeel heeeel lastig. Om de paar stappen ben je buiten adem en zul je echt even stil moeten staan om bij te komen. Het is niet voor te stellen hoeveel energie het kost. Je bent echt bekaf. Het was dus een hele uitdaging om boven te komen, maar eenmaal boven voelde het echt als een overwinning! Nog nooit in mijn leven was ik op zo’n hoogte. Het was elke seconde van de klim waard.  

Je weet niet waar je moet kijken. Overal om je heen is het prachtig. De uitzichten zijn werkelijkwaar grandioos. In de omgeving zijn nog besneeuwde bergtoppen te zien, je kunt ook trekkings maken op die bergen, dan ben je nog hoger dan waar ik stond. Dat was eigenlijk ook mijn plan, maar doordat ik ziek was geweest was ik niet sterk genoeg dat aan te kunnen. Daarom was ik extra blij dat ik deze excursie heb gemaakt, op zo’n hoogte ben geweest, en van dit fenomenale uitzicht heb kunnen genieten. 

Ik kan iedereen aanraden deze plek te bezoeken. Zorg wel dat je eerst wat gewend bent aan de hoogte, anders gaat het je sowieso niet lukken deze afstand af te leggen. Ik heb onderweg wat gezien die moesten omdraaien omdat ze het niet meer aan konden. Iedereen reageert anders op die hoogte en van te voren is niet te voorspellen hoe, maar neem je tijd en bereid je voor, dan kun je optimaal genieten van deze bijzondere ervaring! 

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer van mijn avonturen? Neem dan gerust eens een kijken op mijn website en Instagram! 

Liz


Dankjewel Liz dat je jouw verhaal met ons wilde delen. Ik ben in ieder geval nieuwsgierig geworden naar meer van je reizen! Die foto’s zijn ook een mooie toevoeging om ons nog meer nieuwsgierig te maken naar Bolivia. Wil jij nou ook met jouw verhaal hier staan? Stuur een berichtje.

Wat lijkt jou zo mooi aan Bolivia?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Producten testen van de Bodyenfitshop!

11 april 2018

Next Post

Creatieve pakketjes: wat krijg je voor je geld?

18 april 2018